Tóch een klein beetje carnaval

03 februari 2021  

 

Je bent dwèrs of je bent het niet. Gertje Raassens en Dick Boonman kan enige dwèrsigheid niet ontzegd worden. Deze twee carnavalsliefhebbers pur sang konden het dan ook niet over hun hart verkrijgen om carnaval 2021 zomaar voorbij te laten gaan. Ze bliezen een oude carnavalskneiter nieuw leven in met hun lied ‘We hebben er écht alles aan gedaan’. “We hopen de mensen thuis even het gevoel van carnaval te geven. Een glimlach op de gezichten te toveren.”

Als je als Nuenense carnavalsvierders Gertje en Dick niet kent, dan heb je ergens onder een steen, of onder het bruggetje in het Park gelegen. Deze twee sfeermakers zijn onlosmakelijk met carnaval verbonden. Gertje staat al jaren op het podium bij Ameezing als zangeres en trok twee jaar geleden het seniorencarnaval als Barones van de Dwèrsklippels.

Dick speelt zijn rollen met verve tijdens alle dagen van carnaval. Wie kent hem niet als Mia met de rollator met haar flesje advocaat en port? In de vreemdste outfits schuimt Dick de Nuenense straten – tijdens de optocht – en kroegen af, nimmer uit zijn rol vallend. Met dank aan jarenlange acteerervaring bij de Lindespelers.

Daar kennen ze elkaar ook van, maar carnaval is waar ze elkaar echt hebben gevonden. “We zijn allebei mensen die achter de muziek aan gaan. Als er met carnaval ergens een kapel speelt, kun je ons daar vinden”, zegt Gertje. “Levende muziek, daar houden wij van”, bevestigt Dick. Ze hebben beiden een zwak voor blaaskapel De Klippeleaters, die het buitenfestijn Ameezing organiseert op carnavalszondag na de optocht.

“Ik mis de aanloop naar carnaval echt”

Ze zouden nu vol in de voorbereiding van carnaval zitten. “Ik mis die aanloop echt”, zegt Gertje. “Het fröbelen aan je outfit, je verheugen op wat er komen gaat, het seniorencarnaval.” Voor Gertje betekent carnaval vijf dagen lang nergens aan hoeven denken, behalve dan wat ze aantrekt en waar ze naartoe gaat. “Ik ben jarenlang in mijn eentje het dorp in gegaan met carnaval en kwam daar bij wijze van spreken heel de wereld tegen. Dan is het feesten, feesten, feesten!”

Ook bij Dick begon het kriebelen. De voorpret. De steeds groeiende verwachting van wat komen gaat. Hij is bezig met een serie vlogs waarin hij carnaval uitlegt. Op elke carnavalsdag zal hij een vlog op Facebook publiceren. “Normaal ben ik in mijn werk bezig met zingeving, maar carnaval draait voor mij om ONZINgeving. Heerlijk flauwekullen en onzin verkopen. Het verbindt me met mijn dorp, dat is carnaval.”

“Carnaval draait voor mij om ONZINgeving”

De twee vonden elkaar in hun gedeelde heimwee naar het carnavalsgevoel. Daar moesten ze iets mee doen, besloten ze. Over wat dat ‘iets’ dan moest zijn, hoefden ze niet lang na te denken: een liedje dat het Nuenense carnaval bezingt.
Dick koos het liedje ‘Wat heb je gedaan Daan’ van Adèle Bloemendaal uit: “Ik wilde een écht carnavalsnummer, een lekkere meezinger. En dit nummer herinnert me aan carnaval van weleer. Gertje was meteen enthousiast en leverde binnen een week een nieuwe tekst op deze wijs.”

In Gertjes huis namen ze het liedje samen op. Dick: “Gertje maakte het steeds groter; er moest ook een clipje komen. Zonder haar was het niet zo geworden zoals het nu is.” Gertje knikt, maar benadrukt dat het echt een gezamenlijk project is. “En we hebben zo’n lol gehad met het maken van die videoclip.”
Hierin doen ze – in vol carnavalsornaat natuurlijk – alle carnavalslocaties in Dwèrsklippelgat aan: het Klooster, Ons Dorp, Schafrath en het Van Goghplein, waar nu de ResiTENTie zou staan. “De plekken waar het normaal gebeurt met carnaval. We hebben het ook voor hen gedaan, als hart onder de riem”, zegt Gertje.
Het filmpje is met humor en een knipoog gemaakt, getuige ook de bloopers op het einde. Gertje is blij als ze een hiermee een glimlach op de gezichten van haar carnavalsminnende dorpsgenoten kan toveren. Dick gaat iets verder: “We willen de mensen thuis hiermee even het gevoel van carnaval geven. Al is het maar voor drie minuutjes. Dan is het tóch even carnaval in Nuenen!”

 

Het laatste nieuws

Info Tienertent

Info Tienertent

Lees hier belangrijke praktische informatie over de Tienertent avonden. Tevens kun je hier de huisregels en infobrief van de Gemeente.

Lees meer
Haltetijden Lijn 111

Haltetijden Lijn 111

Bekijk hier het schema van de haltetijden van Lijn 111. Gratis pendelen tussen Nuenen, Gerwen en Nederwetten tijdens carnaval.

Lees meer
Kaartverkoop 2024

Kaartverkoop 2024

Lees hier wanneer de kaartverkoop voor onze evenementen van start gaat. Voorverkoop voor onze leden en vrije verkoop.

Lees meer
Onze hoogheden!

Onze hoogheden!

Vrijdag 18 november was het dan eindelijk zover. Onze nieuwe Jeugdprins en Prins Carnaval 2024 werden bekend gemaakt!

Lees meer
Jubileumfeest succes!

Jubileumfeest succes!

Vrijdag 10 november hebben ruim 400 feestneuzen kunnen genieten van een geweldig jubileumfeest. Lees hier het verslag.

Lees meer
Interview: 66 jaar DK

Interview: 66 jaar DK

Al 66 jaar zijn we als Dwersklippels aanjager van carnaval in Nuenen. Roel over een stukje terugblik, maar vooral vooruitblik op ons komende jubileumjaar. We hebben er zin in!

Lees meer