Tóch een klein beetje carnaval

03 februari 2021  

 

Je bent dwèrs of je bent het niet. Gertje Raassens en Dick Boonman kan enige dwèrsigheid niet ontzegd worden. Deze twee carnavalsliefhebbers pur sang konden het dan ook niet over hun hart verkrijgen om carnaval 2021 zomaar voorbij te laten gaan. Ze bliezen een oude carnavalskneiter nieuw leven in met hun lied ‘We hebben er écht alles aan gedaan’. “We hopen de mensen thuis even het gevoel van carnaval te geven. Een glimlach op de gezichten te toveren.”

Als je als Nuenense carnavalsvierders Gertje en Dick niet kent, dan heb je ergens onder een steen, of onder het bruggetje in het Park gelegen. Deze twee sfeermakers zijn onlosmakelijk met carnaval verbonden. Gertje staat al jaren op het podium bij Ameezing als zangeres en trok twee jaar geleden het seniorencarnaval als Barones van de Dwèrsklippels.

Dick speelt zijn rollen met verve tijdens alle dagen van carnaval. Wie kent hem niet als Mia met de rollator met haar flesje advocaat en port? In de vreemdste outfits schuimt Dick de Nuenense straten – tijdens de optocht – en kroegen af, nimmer uit zijn rol vallend. Met dank aan jarenlange acteerervaring bij de Lindespelers.

Daar kennen ze elkaar ook van, maar carnaval is waar ze elkaar echt hebben gevonden. “We zijn allebei mensen die achter de muziek aan gaan. Als er met carnaval ergens een kapel speelt, kun je ons daar vinden”, zegt Gertje. “Levende muziek, daar houden wij van”, bevestigt Dick. Ze hebben beiden een zwak voor blaaskapel De Klippeleaters, die het buitenfestijn Ameezing organiseert op carnavalszondag na de optocht.

“Ik mis de aanloop naar carnaval echt”

Ze zouden nu vol in de voorbereiding van carnaval zitten. “Ik mis die aanloop echt”, zegt Gertje. “Het fröbelen aan je outfit, je verheugen op wat er komen gaat, het seniorencarnaval.” Voor Gertje betekent carnaval vijf dagen lang nergens aan hoeven denken, behalve dan wat ze aantrekt en waar ze naartoe gaat. “Ik ben jarenlang in mijn eentje het dorp in gegaan met carnaval en kwam daar bij wijze van spreken heel de wereld tegen. Dan is het feesten, feesten, feesten!”

Ook bij Dick begon het kriebelen. De voorpret. De steeds groeiende verwachting van wat komen gaat. Hij is bezig met een serie vlogs waarin hij carnaval uitlegt. Op elke carnavalsdag zal hij een vlog op Facebook publiceren. “Normaal ben ik in mijn werk bezig met zingeving, maar carnaval draait voor mij om ONZINgeving. Heerlijk flauwekullen en onzin verkopen. Het verbindt me met mijn dorp, dat is carnaval.”

“Carnaval draait voor mij om ONZINgeving”

De twee vonden elkaar in hun gedeelde heimwee naar het carnavalsgevoel. Daar moesten ze iets mee doen, besloten ze. Over wat dat ‘iets’ dan moest zijn, hoefden ze niet lang na te denken: een liedje dat het Nuenense carnaval bezingt.
Dick koos het liedje ‘Wat heb je gedaan Daan’ van Adèle Bloemendaal uit: “Ik wilde een écht carnavalsnummer, een lekkere meezinger. En dit nummer herinnert me aan carnaval van weleer. Gertje was meteen enthousiast en leverde binnen een week een nieuwe tekst op deze wijs.”

In Gertjes huis namen ze het liedje samen op. Dick: “Gertje maakte het steeds groter; er moest ook een clipje komen. Zonder haar was het niet zo geworden zoals het nu is.” Gertje knikt, maar benadrukt dat het echt een gezamenlijk project is. “En we hebben zo’n lol gehad met het maken van die videoclip.”
Hierin doen ze – in vol carnavalsornaat natuurlijk – alle carnavalslocaties in Dwèrsklippelgat aan: het Klooster, Ons Dorp, Schafrath en het Van Goghplein, waar nu de ResiTENTie zou staan. “De plekken waar het normaal gebeurt met carnaval. We hebben het ook voor hen gedaan, als hart onder de riem”, zegt Gertje.
Het filmpje is met humor en een knipoog gemaakt, getuige ook de bloopers op het einde. Gertje is blij als ze een hiermee een glimlach op de gezichten van haar carnavalsminnende dorpsgenoten kan toveren. Dick gaat iets verder: “We willen de mensen thuis hiermee even het gevoel van carnaval geven. Al is het maar voor drie minuutjes. Dan is het tóch even carnaval in Nuenen!”

 

Het laatste nieuws

In Memoriam: Dick Schoneveld

In Memoriam: Dick Schoneveld

Woensdag 30 juni is Dick Schoneveld op 74-jarige leeftijd overleden. Wij wensen zijn vrouw Greet, (klein)kinderen, familie en vrienden veel sterkte toe met dit enorme verlies.

Lees meer

Jeugdbegeleiders gezocht!

Het oergevoel voor carnaval begint bij onze jongste Nuenense Dwèrsklippeltjes. De Dwèrsklippels zoeken dan ook enthousiaste begeleiders voor de jeugd. Meld je aan!

Lees meer

Glimlach dankzij dwèrse keitjes

Het begon als een plan voor een creatieve activiteit voor haar minigarde, maar de ‘dwèrse keitjes’ van Daisy van Hees ontketenden een steentjesrage in Dwèrsklippelgat.

Lees meer

Nieuwe website is live!

Vol trots presenteren wij onze volledig vernieuwde website. Helemaal in de stijl van C.V. de Dwèrsklippels! Boordevol wetenswaardigheden, mooie foto’s, een overzichtelijke agenda en alle evenementen.

Lees meer

De Club111-verrassing

Onze carnavalsvereniging heeft onverwacht een cheque van 444 euro gekregen van Club111. Een fantastische geste, die heel welkom is en goed gebruikt zal worden voor carnaval 2022. Bedankt allemaal!

Lees meer

Dank voor de Clubsupport

Wauw, wat zijn wij blij en trots dat zóveel mensen op De Dwèrsklippels hebben gestemd bij Rabo ClubSupport! Onze vereniging krijgt maar liefst 1.164,18 euro van de Rabobank dankzij jullie support!

Lees meer
Winkelmandje
  • No products in the cart.