Dwèrse keitjeslegster brengt glimlach

23 februari 2021

 

Het begon als een plan voor een creatieve activiteit voor ‘haar’ minigarde, als alternatief voor de afgelaste carnaval, maar ontspoorde compleet. Met haar 250 in ons dorp neergelegde ‘dwèrse keitjes’ ontketende Daisy van Hees vorige week een ware steentjesrage in Dwèrsklippelgat. En een kat-en-muisspel om niet ontmaskerd te worden voor het einde van de carnaval.

Glibberpartijen door besneeuwd Nuenen, wegduiken om niet onthuld te worden, in drie verschillende voertuigen elke dag naar het dorp rijden om niet op te vallen, op camera’s worden vastgelegd met een bivakmuts op en zorgen dat ze voor de avondklok weer thuis waren. Het was een compleet avontuur dat uitmondde in een kat-en-muisspel, want wie was toch die geheimzinnige keitjeslegger tijdens de carnaval? Wie was verantwoordelijk voor het toveren van de grote glimlach op het gezicht van dwèrse carnavalsliefhebbers?

De allereerste dwèrse kei – geel geschilderd, voorzien van confetti in Dwèrsklippelkleuren en met alaaf erop geschreven – werd op de zondag voor carnaval stiekem neergelegd op de besneeuwde kliko bij bestuurslid Bram Daams. Op die winterse zondag werden bij hem thuis vlaggen en andere Dwèrsklippelsparafernalia verkocht en Daisy en haar man Maico gingen daar ook even langs. “Ik legde het steentje goed zichtbaar in de sneeuw op de kliko, maar Maico vond dat te opzichtig: hij maakte er een sneeuwbal van en legde ‘m terug op het deksel”. Waar ie onopgemerkt bleef liggen en uiteindelijk achter de kliko belandde. Dat was dus de reden dat Bram het steentje pas nadat Daisy zichzelf had onthuld als stenenlegger op haar aangeven vond.

“Bij Bram kwamen we Gertje Raassens tegen, en toen bedachten we ‘daar moeten we er ook eentje neerleggen! Ik voelde me een beetje een dievegge, om zo stiekem overal een steen neer te leggen. Maar daardoor ging het wel kriebelen”, vertelt Daisy met een grote smile op haar gezicht. “We besloten ze overal te gaan verstoppen en neerleggen.”

250 steentjes

Dus zo begon de geheime operatie ‘dwèrse keitjes’ dus voor Daisy van Hees, tot dit jaar leidster van de minidansgarde van onze vereniging, en haar man Maico en hun tweeling Lindy en Renzo. Want het oorspronkelijke plan om de minidansgarde keitjes te laten beschilderen in blauw-geel-rood als alternatieve creatieve activiteit, is gigantisch uit de klauwen gelopen. “We hebben uiteindelijk zelf 250 steentjes gemaakt en neergelegd in het dorp, en bij mensen met een carnavalshart voor de deur”, zegt Daisy. Haar partner-in-crime hierbij was Dwèrsklippelbestuurslid Sandra Raaijmakers, die haar had ontmaskerd. “Dat was fijn, want zij wist me te vertellen waar leden van onze vereniging wonen, zodat ik daar een steentje kon neerleggen als hart onder de riem.”

Wekenlang waren ze bezig met stenen verzamelen in het bos in Mierlo, ze schoonmaken, geel maken, vernissen, voorzien van teksten, weer vernissen. “We zijn er wel een week of vijf mee bezig geweest met ons gezin, we hebben er zo’n lol in gehad met z’n vieren.”

En het heeft zijn vruchten afgeworpen: de hele carnaval zijn Nuenense carnavalsliefhebbers in de ban geweest van de kleurrijke dwèrse keitjes. Het gaf even ludieke afleiding van het verdriet dat carnaval niet kon doorgaan. In de week voor carnaval en op carnavalsvrijdag, – zaterdag en -zondag zijn alle keitjes geplaatst. “Daarna werd het te gevaarlijk om ontdekt te worden.”

Undercover

Ze wilde het volhouden tot dinsdagavond van carnaval. Ondanks noeste pogingen om de keitjeslegger te ontmaskeren, bleef ze undercover. Op dinsdagavond onthulde met een filmpje haar identiteit.

Daisy is een échte Dwèrsklippel, al woont ze momenteel in Mierlo. Ze is hier opgegroeid en altijd carnaval blijven vieren. Kan ook niet anders met ouders die enorm verweven waren met het Nuenense carnaval. Haar hart is dwèrs en door haar aderen stroomt het blauw-rood-geel van de Dwèrsklippels. Ze kon het carnaval niet zomaar onopgemerkt voorbij laten gaan. Wij zeggen: missie meer dan geslaagd!

 

Het laatste nieuws

Info Tienertent

Info Tienertent

Lees hier belangrijke praktische informatie over de Tienertent avonden. Tevens kun je hier de huisregels en infobrief van de Gemeente.

Lees meer
Haltetijden Lijn 111

Haltetijden Lijn 111

Bekijk hier het schema van de haltetijden van Lijn 111. Gratis pendelen tussen Nuenen, Gerwen en Nederwetten tijdens carnaval.

Lees meer
Kaartverkoop 2024

Kaartverkoop 2024

Lees hier wanneer de kaartverkoop voor onze evenementen van start gaat. Voorverkoop voor onze leden en vrije verkoop.

Lees meer
Onze hoogheden!

Onze hoogheden!

Vrijdag 18 november was het dan eindelijk zover. Onze nieuwe Jeugdprins en Prins Carnaval 2024 werden bekend gemaakt!

Lees meer
Jubileumfeest succes!

Jubileumfeest succes!

Vrijdag 10 november hebben ruim 400 feestneuzen kunnen genieten van een geweldig jubileumfeest. Lees hier het verslag.

Lees meer
Interview: 66 jaar DK

Interview: 66 jaar DK

Al 66 jaar zijn we als Dwersklippels aanjager van carnaval in Nuenen. Roel over een stukje terugblik, maar vooral vooruitblik op ons komende jubileumjaar. We hebben er zin in!

Lees meer